Energeticky pasívna plávajúca štvrť na vode s EPDM hydroizoláciou

Kanál Nassauhaven v okrese Feijenoord v Rotterdame bol vykopaný v rokoch 1890 až 1892 a pôvodne bol určený pre továrne, ktoré sa museli nachádzať na vodných cestách a potrebovali železničné spojenie. V druhej polovici 20. storočia, keď sa využívalo viac cestnej dopravy, mnoho spoločností oblasť opustilo a Nassauhaven sa zmenil na nevyužívané miesto.

V roku 2019 zahájil Public Domain Architects (PDA) prvý pilotný projekt zameraný na výstavbu 18 priestranných domov plávajúcich na vode Nassauhaven, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli udržateľné a vynikajúce na bývanie. V meste ako Rotterdam, kde vzhľadom na obmedzený priestor a rastúci dopyt po kvalitnom bývaní sa tento projekt predstavil ako veľmi udržateľné riešenie.

Plávajúce domy boli navrhnuté tak, aby boli energeticky pasívne, a všetky stavebné materiály boli vybrané pre ich udržateľnosť a estetický charakter. Každý dom má základnú sadu solárnych panelov, ktoré môžu majitelia domu neskôr ďalej rozšíriť. Teplo sa vyrába z biomasy a odpadové vody sa čistia priamo v budove.

Všetkých 18 plávajúcich domov bolo montovaných mimo miesta stavby. Po dokončení stien boli strechy zaizolované hydroizolačnou strešnou fóliou Firestone EPDM s hrúbkou 1,14 mm, ktorá bola celoplošne prilepená na tepelnú izoláciu PIR. Domy boli potom prevezené na konečné miesto v Nassauhaven.

EPDM fólia je ideálna pre montované stavby. Je k dispozícii v širokej škále šírok, čo maximalizuje účinnosť a minimalizuje straty materiálu. Okrem toho sa strešný systém Firestone EPDM inštaluje bez použitia otvoreného plameňa, čo je veľmi dôležitý aspekt stavby mimo staveniska.

Membrána EPDM je tiež mimoriadne odolná a je kompatibilná s fotovoltaickými a zelenými strechami. Je to tiež inertný materiál, čo znamená, že neuvoľňuje škodliviny do dažďovej vody odtekajúcej zo striech. To umožnilo únik dažďovej vody priamo do kanála Nassauhaven bez potreby ďalšej úpravy.

Tento projekt bol nominovaný na holandské ocenenie „Strecha roka 2020“ v kategórii Ploché strechy.

Technické informácie k realizácii

  • Miesto realizácie: Rotterdam, Holandsko
  • Aplikácia: Rodinné domy, hausboat, garáže
  • Typ strechy: solárna strecha
  • Primárny problém, ktorý klient riešil: Vhodná hydroizolácie pre zelenú strechu a kompatibilitu s fotovoltickými systémami

POUŽITÉ PRODUKTY

folie-rubbercover-rolky-stvorec-epdm-systemy
HYDROIZOLAČNÁ FÓLIA

RubberCover EPDM

+ životnosť viac ako 50 rokov
+ jednoduchá inštalácia a údržba
+ odolnosť voči UV žiareniu, ozónu a teplotným výkyvom

prislusenstvo-a-doplnky-k-instalacii-rubbercover-epdm-systemy
BEZ PLAMEŇA

Príslušenstvo

+ ľahké používanie
+ malé množstvo príslušenstva
+ bez rizika

Mohlo by vás zaujímať