EPDM vybraný na hydroizoláciu najväčšej pasívnej administratívnej budovy vo východnej Európe

Projekt zadal Gabriel Ciordaș, generálny riaditeľ a zakladateľ rumunskej IT spoločnosti Smartware. Naliehavo potrebovali novú administratívnu budovu, ktorá by mohla ubytovať najmenej 250 zamestnancov v Saldabagiu de Munte neďaleko mesta Oradea.

Hlavnou výzvou bolo navrhnúť a postaviť nové kancelárie udržateľným spôsobom a za menej ako jeden rok. Nové kancelárske priestory tiež museli podporovať komunikáciu a interakciu medzi zamestnancami, byť energeticky efektívne a zároveň ponúkať svojim obyvateľom vysoký komfort.

Pre tento projekt bol preto zvolený koncept pasívneho bývania. Pri uplatňovaní princípov pasívneho bývania je možné znížiť spotrebu energie budovy dvakrát až trikrát bez kompromisov v oblasti komfortu. Vnútorná teplota zostáva príjemná po celý rok, nikdy nie je príliš studená, príliš horúca alebo príliš vlhká.

Za konceptom stála rumunská architektonická agentúra VERTICAL STUDIO ORADEA. INGINERIE CREATIVA – inžinierska kancelária špecializujúca sa na drevené pasívne stavby, vypracovala návrh energetickej účinnosti podľa štandardov pasívneho domu a navrhla konštrukciu z CLT panelov, ktorá bola kompletne prefabrikovaná a zmontovaná za menej ako 50 dní.

Na plochú strechu nových kancelárií bola na CLT panely umiestnená parozábrana s hodnotou Sd viac ako 1 500 m a následne 200 mm tuhých izolačných dosiek. Strešná hyfroizolačná fólia Firestone EPDM od spoločnosti Firestone Building Products bola zvolená pre jej vynikajúcu odolnosť a inštaláciu bez plameňa. Navrch bol pridaný systém zelenej strechy, ktorý uzatvoril strešný systém.

Nové kancelárie Smartware sú v súčasnosti jedinou nízkoenergetickou certifikovanou kancelárskou budovou vo východnej Európe.

Technické informácie k realizácii

  • Miesto realizácie: Saldabagiu de Munte, Rumunsko
  • Aplikácia: administratívna budova
  • Typ strechy: plochá strecha pasívnej drevostavby, zelená strecha
  • Primárny problém, ktorý klient riešil: Udržateľná a energeticky efektívna stavba so systémom zelenej strechy

Mohlo by vás zaujímať